Wat te doen met pistachepesto? Een ongelooflijk Italiaans pastagerecht: spaghetti alla chitarra met burrata, van Mateo Zielonka.
Voor het deeg :
260 g harde tarwebloem 00, plus wat extra om te bestuiven
2 hele eieren + 3 eidooiers
Voor de pesto :
150 g pistachenoten
sap van ½ citroen
½ bosje munt
1 bosje basilicum
250 ml olijfolie
2 hele burrata’s
Pastadeeg
Meng de bloem met de eieren en kneed tot een glad deeg. Vorm er een bal van en laat minstens 30 minuten rusten.
Pesto
Rooster de pistachenoten in een middelgrote pan gedurende 5 à 6 minuten, draai ze af en toe om tot ze goudbruin en geurig zijn. Laat ze vervolgens een beetje afkoelen.
Doe de noten in een blender en mix ongeveer 10 seconden, zodat ze grof en korrelig blijven.
Voeg het citroensap, de munt- en basilicumblaadjes en de helft van de olijfolie toe. Mix verder en giet langzaam de rest van de olijfolie erbij met behulp van een trechter. Breng op smaak met zeezout en versgemalen zwarte peper. Zet apart in een grote pan.
Spaghetti alla chitarra
Rol het deeg uit met de pastamachine (Marcato). Leg het vel op het chitarra-snijdraam, bestuif royaal met bloem en gebruik de houten rol om het deeg door de snaren te drukken tot spaghetti.
Breng een grote pan water aan de kook, voeg een flinke hoeveelheid zout toe en kook de spaghetti 1½ à 2 minuten.
Afwerking
Verwarm de pesto in een wok op laag tot middelhoog vuur en voeg een soeplepel kookvocht van de pasta toe om de saus losser te maken. Haal de pasta met een tang uit het kookwater en leg direct in de saus. Bewaar wat kookvocht om indien nodig de saus verder te verdunnen. Meng de pasta goed door de saus met behulp van een spatel.
Serveer in diepe borden, werk elk bord af met een halve burrata en een scheutje olijfolie. Voor extra smaak kun je er nog wat Parmezaanse kaas over raspen.
Eet smakelijk!
Deel deze inhoud